ulgenzekiok.fw

“BAL Ruhu” canlanıyor

http://www.haberekspres.com.tr/bal-ruhu-canlaniyor–makale,794.html

Özel ilkokullar yoktu eskiden; toplumun her kesiminden öğrenciler aynı renk önlüklerle bir araya gelir ve kısa sürede kaynaşırdı. Ayvalık İstiklal İlkokulu’nun ardından yedi yıl boyunca yatılı olarak okuduğum Bornova Anadolu Lisesi’nde (BAL) bu kaynaşma, belki ilerleyen yaşın verdiği olgunlukla ve yatılılığın getirdiği “zorunlu paylaşım” nedeniyle çok daha güçlendi. Ve sonuçta BAL’lıların “BAL Ruhu” diye adlandırdıkları tarifi güç bir oluşum çıktı ortaya!

BAL ruhunu oluşturan “özgür olma, büyüğe saygı gösterme, hak arama, haksızlığa boyun eğmeme” gibi yazılı olmayan kuralların biri de “gereksinimi olanlara yardım etme ve paylaşma” idi.

Nereden mi aklıma geldi bunlar? “BAL ile Elele Geleceğe” adlı bir proje nedeniyle!

Geçtiğimiz öğretim yılında BAL ile yakınındaki Şehit Teğmen Murat Arslantürk İlköğretim Okulu arasında gerçekleştirilen bir sosyal sorumluluk projesi bu. Proje kapsamında gönüllü BAL’lı öğrenciler komşu ilköğretim öğrencilerine Türkçe, matematik, fen bilgisi ve yabancı dil alanlarında kurs vermişler.

Sonuç mu?

Ağabey – abla rol modelleri ile gerçekleşen sistemde, öğrenciler hem bilgilerini, hem test tekniklerini geliştirmişler ve tümünün akademik başarıları artarken, birçoğu “Anadolu Lisesi” veya “Çocuk Gelişimi” bölümlerini kazanmış.

Mevlana’nın bir öyküsünü anımsadım. Öyküde, evin çatısına çıkan ve aşağı düşme tehlikesinde olan çocuğu güvenle indirmek için, bilge kişi annesine onu ikna edecek başka bir çocuk bulunmasını önerir ve sonuç başarılı olur. Gençlerle iletişim kurmanın, onları doğru yöne yönlendirmenin en iyi yolu bu amaçla çalışacak başka gençleri bulmak ve aralarında iletişimi sağlamak, belki de.

Okul müdürleri Necmi Bediz (BAL) ve Kemal Topçuoğlu’na, matematik öğretmenimiz Meral Tolun’a ve onun rehberliğinde geçen yıl kursta görev alan BAL öğrencileri Ekin Çakır, Nur Köroğlu, Nazan Aysan, Deniz Özkasap, Özge Cengiz, Esra Bayram, Melis Türkileri, Merve Türker, Zeynep Vatansever, Deniz Pala, Uğur Atalay, Ayberk Dal, Cahide Küçükyavuz,, Pelin Atalan, İrem Işık, Ahsan Öğrenci’ye ve BAL Eğitim Vakfı’na (BALEV) çok teşekkürler.

Sınavda başarılı olan Oğuzhan Kılıç, Anıl Ünsal, Ebru Yavuz, Mustafa Aksın, Esra Çabuk, Özgür Hönül, Selma Can, Fadime Özdemir, Bahar Baday, Ferhay Arık, Abdülsamet Demir, Büşra Dinçer, Melek Çiftçi, Yasemin Gül, Müjde Karaman, Sona Güzeldere, Hüda Işık’ın başarılarının devamını dilerim.

Bu yıl da süren projede görev yapan öğrencilerimiz Cemre Coşkun, Ece Taşlı, Yaren Bilgekaya, Çisem Kırkan, Mert Işık, Dilan Düztaş, Çağıl Çelik, Seray Yavaş, Melis Topal, Onat Beyazıt, Oğuzkan Yılmaz, Ömer Özsan, M. Hakan Günaydın, Fikret Yaman, Nazlı Şevval Özdemir, Mert Elmas, Gül Benli, Emine Gönülal, Sehval Altın, Ilgın Türe, Damla Özdemir, Ahmet Altan, İbrahim Yıldız, Aslı Yavaş, Özgür Deniz Özdirek, Eda Özer ve onların öğrencileri umarım daha da başarılı olur.

Zorunlu sekiz yıl eğitimle ortaokul kısmının ortadan kalkması ve yatılılığın sona ermesi ile “BAL ruhu” eski canlılığını biraz olsun yitirmişti belki! “BAL ile Elele Geleceğe” projesini bu ruhu alevlendirmeye yönelik bir kıvılcım olarak görüyorum. Bu alevi daha da parlatacak “BALEVİ” projemizin de bu ay içinde hayata geçeceğini müjdelemek isteriz.

Daha aydınlık bir İzmir, daha aydınlık bir Türkiye için BAL’lı veya değil, herkesin desteğini bekliyoruz; BALEV’in telefonu (232) 3742121.

Haftanın sözü: Çocukların öğütten çok iyi bir örneğe gereksinimleri vardır. Joseph Joubert

Prof. Dr.Ülgen Zeki OK

Son Yazıları

Diğer Yazıları